Idag är det den 11:e februari och därmed äggulans dag! Om du inte kände till det kan det bero på att det är något jag precis uppfunnit. Vi har ju så många andra skumma dagar i almanackan. Äggulor behöver också din kärlek och för att fira tänkte jag damma av ett riktigt gammalt fenomen.
1850-1880 hade äggvita huvudrollen inom fotografikonsten tack vara den utbredda albumintekniken. Glasplattor och papper bestrukna med äggvita kunde absorbera silversalter och på så sätt bilda ett ljuskänsligt material.
Det sägs att stora tillverkare av albuminmaterial kunde göra åt 60 000 ägg varje dag. Samtidigt blev det förstås lika många överblivna äggulor. Därför började fototidskrifter publicera recept som byggde på äggula. Hur coolt är inte det?
Eftersom Moderskeppet-Sanna en gång i tiden varit matbloggsproffs kan vi ju göra samma sak: Nästa gång du står i garaget och slentrianbestryker ett gäng glasplåtar med äggvita kan du unna dig lite smaskig Sanna-glass efteråt!


Sanna-glass för att fira äggulans dag
Räcker till 4 små portionsglas.
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
Vispa samman äggulor och florsocker i en bunke tills det blir fluffigt. Vispa även grädde och vaniljsocker i en annan bunke tills det tjocknar till.

Vänd i äggulesmeten i grädden och rör om försiktigt tills det har blandats. Häll i glasen och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar tills smeten stelnat.
Tips: Smaksätt med något gott. Varför inte en skvätt Cointreau eller en näve blåbär. Eller så gör du som i bilden ovan; serverar med persikohalvor. Tjusigt lika en äggula.
Äggula loss i Photoshop
Som avslutning bjuder jag på ett gammalt montage med ägguletema. Just att leka med olika material på det här sättet är en av mina favoritsysselsättningar i Photoshop.

Nå, berätta nu. Hur har just du tänkt fira äggulans dag? Blir det glass och äggule-montage eller har du något annat i åtanken?